neděle 6. prosince 2009

TÝRANIE DETÍ





Týranie detí je dopúšťanie sa násilia alebo ubližovanie deťom rôznym spôsobom. Týrané a psychicky deptané dieťa býva chronicky unavené, nevyspaté, nepokojné, často agresívne, zaostáva vzrastom a býva aj často choré. Týraním môže byť aj to, čo na pohľad vyzerá ako starostlivosť. Prehnané nároky na dieťa citovo vydierané známym ak ma ľúbiš alebo pobádanie na spôsob ty nič nedokážeš sa klasifikuje ako psychické vydieranie.

Vychovávanie ,,fackou"

Ak je dieťa citlivé na niektorého z jeho rodičov, ten mu dá facku a môže u dieťaťa spôsobiť duševné ale aj telesné poranenie. Je len ťažko predvídateľné ako na takéto dieťa zapôsobí takýto útok zo strany rodiča a či rodič dokáže v afekte odhadnúť svoju silu tak, aby dieťaťu nespôsobil zranenie. Hovorí sa, že dieťa na to rýchlo zabudne ale skutočnosť, že deti v dôsledku svojej emocionálnej závislosti nemajú možnosť sa dlhodobo dištancovať od rodičov, slúži rodičom ako upokojenie vlastného svedomia.

Týranie, zneužívanie a zanedbávanie

Násilie sa vyskytuje vo všetkých sociálnych vrstvách a môže sa dotýkať kohokoľvek. Existuje veľa prípadov týrania detí najmä vo vyšších spoločenských vrstvách.

Najbežnejšie je zanedbávanie citových (psychických) potrieb dieťaťa

Takéto citové zanedbávanie sa najčastejšie vyskytuje v stredných a a vyšších sociálnych vrstvách. Rodičia venujú svojim deťom stále menej a menej času. Rodičia komunikujú s deťmi formou zákazov, príkazov,.... . Na spoločnú zábavu a zdieľanie pocitov si zriedka nájdu čas.

Najhoršie je pre dieťa práve psychické týranie

Stopy na tele sa po fyzickom týraní zahoja, ale po psychickom týraní rany na duši dieťaťa sa hoja veľmi ťažko a veľmi dlho. Duša človeka je oveľa zraniteľnejšia ako jeho telo. Psychické týranie je prítomné vo všetkých druhoch násilia, ktoré sú páchané na dieťati.

Sexuálne zneužívanie

Najzraniteľnejšie sú deti v predškolskom veku od 0-6 rokov. Obeťami takéhoto zneužívania nie sú len dievčatá, ale aj chlapci. Najčastejším agresorom (útočníkom) nie sú ľudia trpiaci sexuálnou úchylkou, ale ľudia sexuálne a duševne zdraví. Žiaľ, pre deti nie sú najviac nebezpeční cudzí ľudia, ale ich blízke osoby. Napr. :jeden z rodičov, športový tréner,.... .

Môj názor

Myslím si, že samo o sebe týranie detí na ich tele ale i na duši zanecháva stopy a takéto deti majú veľmi veľký problém sa začleniť do spoločnosti. Majú problém s dôverou a preto dosť často sú uzavreté do seba a zdôverujú sa svojim obľúbeným hračkám, svojmu zvieratku,... .

Je to dosť ťažko riešiteľný problém pretože rodičia si nechcú priznať že oni týrajú svoje vlastné dieťa lebo si myslia, že ho vychovávajú najlepšie.

Zdroje

www.google.com

www.referaty.sk

www.wikipedia.com

6 komentářů:

  1. zaujímavé...naozaj je pravda, že tento problém sa rieši len veľmi ťažko, pretože rodičia si myslia, že najlepšie vedia ako vychovávať svoje dieťa hoci opak je pravdou...rodičia si nevedia priznať chybu čo sa týka týrania, či už telesného alebo psychického...

    OdpovědětVymazat
  2. Týranie detí je veľmi škaredý čin..Nechápem ako to môže človek praktizovať na svojom vlastnom dieťati alebo deťoch..Títo ľudia patria niekam inam a nie do spoločnosti nevinných ľudí ...

    OdpovědětVymazat
  3. Monika je to fajn že si si vybrala takúto tému lebo týranie detí je ohavný a necitlivý čin a som rada že sa o to niekto zaujíma

    OdpovědětVymazat
  4. tak toto je sila naozaj je dost drsnee a hlupe ked niekto dokaze tyrat svoje vlastne dieta biť ho a niekedy to môže dokonca skončiť smrťou naozaj dobraa tema pretoze vela detii trpii a malo by sa to riesit a mas fakt super prispevky na tuto temu !!

    OdpovědětVymazat
  5. fuj nerozumiem ako môže niekto ublíži malému dieťaťu takému maličkému, nevinnému čo na to povedať je to proste fuj!!!!!!!!!!!!!
    vrátila by som im presne to čo robia ani svojim deťom, až by sa kukali

    OdpovědětVymazat
  6. tak toto je fakt silný kaliber.. nechápem a ani asi nepochopím prečo ? ako môžu ? a čo také urobili tie deti že si to zaslúžia ? prečo ich majú ked ich bijú... ??jasné určite každý ked bol malý dostal pár po zadku ale modriny a nedaj bože nemocnica až smrť ? ved to je choré ..svoje problémy tak nevyriešia že zbijú nevinné dieťa .. a v týchto veciach .. som rada akých mám rodičov :)) Týraním môže byť aj to, čo na pohľad vyzerá ako starostlivosť. Prehnané nároky na dieťa citové vydieranie.. a z toho vznikajú aj tie samovraždy detské ..radšej chcú zomrieť ako biť bité ...alebo úteky z domu ..a asi o týždeň ich nájde polícia niekde pod mostom podchladené a vyhladované na smrť,,, pohŕdam tými ľuďmi .. !!

    OdpovědětVymazat